Chiqcare opent een woonzorgvilla aan Laan 1914

‘Zorg van de toekomst’

Chiqcare opent een woonzorgvilla aan Laan 1914 in Amersfoort.

In de bossen bij Laan 1914 in Amersfoort wordt ijverig toegewerkt naar de start van het woonzorgproject van ChiqCare. Het pand op nummer 17 is totaal gerenoveerd en uitgebreid en zal vanaf volgende week plek bieden aan in elk geval drie en op korte termijn vijf bewoners met autisme. Directeur Raymond van den Bor noemt het ‘de zorg van de toekomst’. ‘Cliënten moeten hier keuzes willen en kunnen maken.’

Terwijl bouwvakkers de laatste hand leggen aan de fonkelnieuwe woonunits naast de oorspronkelijke woning, ziet Raymond van den Bor dat het goed is. Dìt is wat hij voor ogen had, toen hij in de zomer begon met de grootscheepse verbouwing van het toen flink vervallen pand. Hij gebaart naar het bosgebied rond en vooral achter de woning. ,,Een idee voor Woonzorg in de regionale omgeving voor mensen met autisme. Een rustige plek met weinig prikkels. En de prikkels die er zijn, zoals vanuit de natuur, werken op een goede manier activerend.”

ChiqCare gaat het anders doen dan andere zorgaanbieders, doceert Van den Bor. De cliëntvraag is heilig. Zoals Van den Bor het zegt: ,,Cliënten moeten hier hun eigen keuzes willen en kunnen maken. Persoonlijke aandacht en zorg met behoud van de eigen levensstijl speelt een belangrijke rol.”

Hij gebruikt de thuiszorg van ChiqCare als voorbeeld. Die draait sinds de zomer. Inmiddels krijgen acht cliënten thuiszorg op maat. ,,Elke cliënt kiest een persoonlijke assistent. Die biedt thuishulp én is altijd het directe aanspreekpunt. Dat schort er nog weleens aan in de huidige zorg. Mensen die op dat moment hulp nodig hebben krijgen te horen dat de zorgaanbieder geen tijd heeft en er komt elke keer iemand anders. Wij doen het anders. Onze thuishulp is óók gezinsmanager, denk aan haal- en brengservice naar school en sport, en we nemen ook het onderhoud voor huis en tuin voor onze rekening.”

Het nieuwe woonzorgproject voor jongvolwassenen met een psychiatrische stoornis wijkt ook al af van de gangbare zorg, stelt Van den Bor. In het pand aan Laan 1914 bijvoorbeeld komen alleen mensen met autisme te wonen. ,,Vaak zie je dat mensen met verschillende stoornissen bij elkaar worden gezet. Dat gaat gewoon niet. Wij gaan voor harmonie. En we stimuleren onze cliënten veel zelf te doen, met dagbesteding en ons leerwerkbedrijf. We geven ze verantwoordelijkheid voor hun financiën. We vergroten hun zelfstandigheid. Mensen met autisme zijn niet gek!”

Van den Bor, die zelf een zoon met autisme heeft, weet het zeker: ,,Dit is de zorg van de toekomst. De grootste zorg in de zorg is de zorg zelf. Men gaat voor kwantiteit en niet voor kwaliteit. Als ouders van cliënten hier op gesprek komen, staan we daardoor al met 2-0 achter.”

ChiqCare klinkt exclusief. En duur. Dat laatste is volgens Van den Bor niet aan de orde. ,,Bij ons koop je een Rolls Roys voor de prijs van een Skoda. We zijn exclusief, maar werken met fatsoenlijke tarieven.”

Als het aan Van den Bor ligt, breidt ChiqCare volgend jaar uit met drie panden in de regio. Ook die moeten mensen met een psychiatrische stoornis een plek bieden.